Brood, daar zit wat in?

Wie is er niet opgevoed met brood bij het ontbijt en de lunch? Voor veel mensen is het letterlijk dagelijkse kost. Maar is het eten van brood eigenlijk wel zo’n goed idee? In deze blog leg ik uit welke invloed brood en granen kunnen hebben op je lichaam én geest.

Granen

Brood wordt gemaakt van granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. We leren dat het goed is om brood te eten omdat er vezels in zitten. Die zitten er ook wel in, maar in groente en fruit zitten veel meer vezels per calorie (in groente wel 8x meer!).

Vezels zijn erg belangrijk voor een goede darmgezondheid. En je darmen staan aan de basis van je algehele gezondheid. Lees daarover meer in mijn ebook over darmgezondheid, te downloaden op deze site.

Maar hoe zit het dan met de voedingsstoffen in granen, zijn die dan niet gezond? Natuurlijk zitten er voedingsstoffen in, o.a. eiwitten, vitamine B en zink. Maar ook hier geldt: in groenten, fruit en bijvoorbeeld noten zitten veel meer voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, eiwitten, fytonutrienten).

Granen zitten natuurlijk niet alleen in brood. Ongemerkt zul je gedurende de dag meer granen eten, zoals koek, crackers, muesli/cruesli/granola, pasta, wraps, pizza.  

Maar ondanks dat er vezels en voedingsstoffen in granen zitten: waarom is het dagelijks eten ervan nou geen goed idee voor je lichaam en geest?

Stoffen die je darmen beschadigen

In granen zitten een aantal stoffen die je darmen en je darmslijmvlies kunnen beschadigen:

- gluten
- tarwekiem agglutinine
- enzym remmers (amylase-trypsineremmers (ATI’s)
- fructanen

Je darmen vormen een barriere tussen de buiten- en binnenwereld. Ze zijn een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. Ze laten door de darmwand heen goede voedingsstoffen je bloedbaan in en houden ziekteverwekkers, gifstoffen en onafgebroken voedingsdeeltjes tegen.

Bovengenoemde stoffen, zoals gluten dus, kunnen je darmen irriteren en beschadigen waardoor ze hun werk niet meer kunnen doen. Er komen dan stoffen door je darmwand heen in je bloedbaan die daar niet thuishoren. Je immuunsysteem reageert op die stofjes en blijft daardoor continu actief. Je immuunsysteem probeert de indringers te verdrijven met ontstekingen waar je niet direct iets van merkt. Laaggradige ontsteking heet dit.

Welke klachten kunnen er dan ontstaan?

Er ontstaan lichamelijke klachten als:

-Buikpijn
-Opgeblazen gevoel
-Diarree
-Veranderingen in de structuur van ontlasting
-Hoofdpijn
-Vermoeidheid
-Gewrichts- en spierklachten
-Gevoelloosheid van de benen of armen
-Huidklachten, waaronder eczeem
-Bloedarmoede
-Problemen van het zenuwstelsel

Hoe ontstaan dan geestelijke klachten?

Laaggradige ontsteking leidt ook tot een tekort aan serotonine. De meeste serotonine wordt in de darm aangemaakt. Dit stofje heeft invloed op je stemming. Bij een langdurig serotonine tekort ontstaan dus geestelijke problemen.

Bovendien, als bepaalde schadelijke bacterien de bloed-hersenbarriere bereiken doordat je darmen deze niet meer goed tegenhouden, kan er ook neuro-inflammatie ontstaan, wat ook geestelijke klachten veroorzaakt.

Ook verstoort het eten van granen je endorfine systeem. Endorfine heeft honderden functies, waaronder het remmen van stress, angst en depressie.

Zo kan het eten van veel granen dus ook leiden tot:

-Angst
-Brain fog (dus een onhelder hoofd, concentratie problemen)
-Depressie
-Agressie
-Prikkelbaarheid
-Verslechterde slaap

 

Mag ik dan nooit meer granen eten?

Bovenstaande klinkt misschien allemaal wat dramatisch. Toch zie ik vaak dat het verminderen van graanconsumptie leidt tot verbetering van je algehele gesteldheid.

Als je last hebt van bovengenoemde symptomen, loont het dus de moeite om eens te proberen minder brood en graanproducten te eten en dit te vervangen door groente, fruit, eieren, noten, zaden, kokosyoghurt (geen koemelkzuivel*), zeegroente, vis of gevogelte.

*in een apart blog leg ik het effect van zuivel op je lichaam uit

 

Share

 
 
Vorige
Vorige

Je immuunsysteem; waar zit het en hoe werkt het?