Je immuunsysteem; waar zit het en hoe werkt het?

Iedereen weet dat het lichaam een immuunsysteem heeft, maar waar zit het en hoe werkt het? En wist je dat je immuunsysteem je ook beschermt tegen het ontstaan van chronische ziektes en bijvoorbeeld kanker?

Lees hieronder hoe dit zit en wat je kunt doen om het sterk te maken en houden!

Waar zit het?

Je immuunsysteem is niet aan te wijzen op één plek in je lichaam. Het wordt gevormd door een prachtig ingenieus systeem van immuuncellen. Dit zijn verschillende soorten witte bloedcellen, eiwitten en cytokinen.

Deze immuuncellen zitten in je lichaamsbarrieres en in organen:

-De barrieres zijn bijvoorbeeld de slijmvliezen in je longen, darmen en mond. Maar ook stofjes zoals tranen, speeksel, maagzuur, talg en slijm werken als lichaamsbarrieres. Ze zijn er om ongewenste stoffen buiten je lichaam te houden of brengen.

-De organen waarin zich immuuncellen bevinden zijn o.a. je lymfeklieren, milt, keel- en neusamandelen, beenmerg en je lever.

-Je immuuncellen reizen via je bloed en lymfevaten door je lijf.

Aangeboren en verworven

Bij je geboorte beschik je over je aangeboren immuunsysteem.

In de loop van je leven ontwikkelt het immuunsysteem zich verder, doordat je lichaam wordt blootgesteld aan ziekteverwekkers. Dit heet je verworven immuunsysteem.

Hoe werkt dit? Je immuunsysteem heeft een uitstekend geheugen; als je eenmaal bent blootgesteld aan een bepaalde ziekteverwekker onthoudt je immuunsysteem dit. Mocht je opnieuw in aanraking komen met die ziekteverwekker, dan reageert je lichaam hier snel en adequaat op.

Hoe worden indringers uitgeschakeld?

Wat doen je immuuncellen nou precies als er een indringer wordt gesignaleerd?

Je immuunsysteem reageert op bedreigingen door het veroorzaken van een ontstekingsreactie. Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van je lijf.

Denk aan een splinter in je vinger: als je deze laat zitten maken je immuuncellen een ontsteking om de splinter eruit te krijgen. Het wordt rood en warm. Een ontsteking dus aan de buitenkant van je lijf.

Als er een ziekteverwekker de lichaamsbarrieres heeft omzeild en je lichaam binnenkomt, ontstaat er een ontsteking aan de bínnenkant van je lijf. De immuuncellen proberen hiermee de ziekteverwekker (virus, bacterie) uit te schakelen.

Bij een gezond werkend immuunsysteem komen er na de ontstekingsreactie andere immuuncellen die de schade van de ontsteking in je lijf herstellen.

Maar wat als die ontsteking nou niet weggaat?

Een ontsteking is dus het middel dat je immuunsysteem gebruikt om indringers aan de binnen- en buitenkant te bestrijden.

Een korte en krachtige ontstekingsreactie is dus heel gezond!

Maar als je immuunsysteem niet optimaal functioneert kan de ontsteking aan de binnenkant van je lijf blijven sluimeren. De ontsteking kan niet worden beeindigd door de immuuncellen. Als dit gebeurt is er sprake van een laaggradige ontsteking.

Hier merk je niet direct iets van. Maar het houdt in dat je immuunsysteem dus continu actief blijft en ontstekingen gaande houdt. Dit kost je lichaam veel energie. Energie die niet aan andere lichaamsprocessen besteed kan worden. En daardoor ontstaan na verloop van tijd klachten..

Wat merk je van een laaggradige onsteking?

Symptomen en uitingen van laaggradige ontsteking zijn o.a.:

Vermoeidheid, overgewicht, hoge bloeddruk, stemmingswisselingen, trek in zout en zoet, slaapproblemen, haaruitval, buikvet, blessuregevoeligheid, vermijding lichaamsbeweging, onbegrepen pijnklachten.

Als laaggradige ontsteking lang aanhoudt kan het leiden tot chronische ziekten zoals reuma, diabetes type 1 (= auto immuunziekten), diabetes type 2, depressiviteit, Alzheimer, bepaalde kankersoorten, hart en vaatziekten.

Waarom kan de ontsteking niet beeindigd worden door je immuunsysteem?

Er zijn vaak twee hoofdoorzaken.

1) Je immuunsysteem houdt de laaggradige ontsteking gaande omdat ze de essentiele voedingsstoffen mist om de ontsteking te beeindigen.

2) Vaak is de darmflora beschadigd door bepaalde eetgewoonten waardoor er continu schadelijke stoffen in je bloedbaan komen en daardoor het immuunsysteem actief blijft.

Ad 1. De voedingsstof die nodig is om ontsteking te beeindigen en die veel mensen tekort komen is omega-3.

Omega 3 bevat de vetzuren EPA en DHA. Omega 3 die het lichaam goed kan opnemen kun je o.a. halen uit vis. Als je kiest voor supplementen kun je bijv kiezen voor een veganistische variant, namelijk in de vorm van algenolie.

Ad 2. Het eten van teveel granen, gepasteuriseerde zuivel, fabriekseten uit pakjes en zakjes, maar soms zijn darmen ook gevoelig voor nachtschades (tomaten, aardappelen, aubergine) wat kan leiden tot beschadigingen in je darmen. Je darmen worden dan ‘lek’ en laten ongewenste stoffen je bloedbaan in waar het immuunsysteem op aan slaat.

Er is nog een derde factor…. Stress!

Bij het ontstaan van laaggradige ontstekingen in je lijf speelt ook stress een grote rol. Acute stress is gezond, dit is een korte stress reactie van je lichaam, bijvoorbeeld in een gevaarlijke situatie.

Chronische stress is echter nergens goed voor en ook in dit geval is dat zo: het belemmert het immuunsysteem in het beeindigen van ontstekingen in het lichaam.

Daarom is ontspanning zo belangrijk.

Als je dus lekker loopt te lummelen en nietsdoen, zeg dan dat je bezig bent je immuunsysteem te versterken!  

Kortom:

Zorg goed voor je immuunsysteem door het eten van veel groenten, fruit en kruiden, voldoende omega-3 producten en genoeg ontspanning en slaap! 

 

Share

 
Vorige
Vorige

Zijn je spieren onderdeel van je immuunsysteem?