Snelle en langzame koolhydraten, ik heb het er regelmatig over. Wat is eigenlijk het verschil?

Koolhydraten zijn één van de drie macro-nutrienten, naast vetten en eiwitten.

Koolhydraten:

-leveren 4 kilocalorien per gram.

-zitten vooral in plantaardige voeding zoals groenten, fruit, zaden, noten, granen en ook in zoetstoffen als suiker en honing.

-zijn voeding voor je darmbacterien.

-en kun je dus verdelen in snelle en langzame koolhydraten.

Snelle koolhydraten:

-laten je bloedsuiker snel stijgen. Vandaar de naam. En dat is onwenselijk voor je lijf. Je belast je alvleesklier er erg mee, die insuline moet maken om de suiker uit je bloed te halen. Dit gaat ook ten koste van spijsverteringsenzymen, wat je voedselvertering belemmert. Zie mijn post over de alvleesklier.

-veroorzaken energiestijging en energiedips, door dus de grote schommelingen in je bloedsuiker

-zijn onder meer: brood, pasta, ontbijtgranen, koek, pizza, wraps en andere producten die uit granen gemaakt zijn, aardappelen, patat, chips, rijst, mais, snoep en allerlei bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen.

-worden dus snel omgezet in glucose, wat je bloedsuikerspiegel verhoogt. De omzetting start al in je mond met enzymen uit je speeksel. Vanuit je dunne darm worden de suikers snel opgenomen in je bloed. Omdat je bloedsuiker snel stijgt voel je je ook snel voldaan na het eten van dit soort voedsel.

-zijn voedsel voor je slechte darmbacterieen. Die eten graag suiker. En van slechte bacterieen wil je er niet teveel hebben, want ze veroorzaken o.a. een opgeblazen gevoel, buikpijn en ontsteking.

Langzame koolhydraten:

-worden ook omgezet in glucose maar dit gaat langzaam en de bloedsuikerspiegel blijft stabieler zonder veel pieken/dalen. Fijn voor je alvleesklier en de rest van je spijsvertering..!

-bevatten vezels en deze zijn voeding voor je goede darmbacterien. Prebiotica heet dit ook wel. Het zijn de vezels uit groente, fruit, noten en zaden.

In je dikke darm worden de verteerbare vezels opgegeten (gefermenteerd) door de goede darmbacterien en omgezet in korte-keten-vetzuren.

En deze vetzuren doen weer supergoed werk in je darmen:

-ze onderhouden je darmslijmvlies (wat onderdeel is van je immuunsysteem)

-ze werken ontstekingsremmend

-ze laten de pH waarde dalen in je darm, waardoor ziekteverwekkers minder kans hebben

Wil je dus een stabieler energieniveau en betere spijsvertering?

Vervang de snelle koolhydraten uit je eetpatroon dan zo vaak mogelijk door de langzame, met groente, fruit, noten en zaden. En voeg om het plaatje compleet te maken eiwitten en gezonde vetten toe.

 

Share

 
Vorige
Vorige

Wat heeft een trillend ooglid te maken met magnesium?

Volgende
Volgende

Cholesterol heeft ten onrechte een slechte naam. Hoe zit dit?