Cholesterol heeft ten onrechte een slechte naam. Hoe zit dit?

Cholesterol is een vetachtige stof. Het wordt gemaakt door je lichaam zelf in o.a. de lever en darmen. En je krijgt het voor een klein deel binnen via voeding.

Je hebt LDL en HDL cholesterol. Beide zijn belangrijk.

Wat is goed om te onthouden over cholesterol?

-Ten eerste: je lichaam zou het niet maken als het slecht voor je was…

-Je lijf reguleert de hoeveelheid cholesterol in je bloed nauwkeurig. Is er een tekort, dan verhoogt je lijf de productie. Is er teveel dan neemt de productie af.

Daarom kun je via cholesterolrijke voeding zoals een ei je cholesterolgehalte niet makkelijk verhogen; je lichaam schakelt dan gelijk de productie af. Je kunt dus best 2 a 3 eieren per dag eten als je dat wilt.

-Er wordt meestal gezegd dat LDL het slechte cholesterol is. Maar het zijn voornamelijk de kleine LDL deeltjes die gevaarlijk zijn en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De grotere LDL deeltjes zijn minder belastend.

-Verzadigd vet zou het cholesterolgehalte in het bloed laten stijgen. Echter: het verhoogt zowel de gunstige HDL deeltjes als de minder gevaarlijke gróte LDL deeltjes. Geen negatief effect dus.

-Vooral (snelle) koolhydraten verhogen de gevaarlijke kleine LDL deeltjes in je bloed.

-Transvetten verhogen ook de kleine gevaarlijke LDL deeltjes. Ze zitten veelal in bewerkte producten als koek, taart, snacks, chips, margarines, bak- en braadvetten.

Heb je een verhoogd cholesterol gehalte, dan is de kans groot dat het een gevolg is van (laaggradige) ontsteking, maar niet de oorzaak van ontsteking. De oorzaak van ontsteking is vaak leefstijl gerelateerd; eetpatronen, stress, roken, niet bewegen, slaaptekort, gifstoffen, buikvet.

Wil je weten of je teveel gevaarlijke kleine LDL cholesterol deeltjes in je bloed hebt, vraag dan om een triglyceriden/HDL ratio test.

Last but not least:

-cholesterol is een bouwstof voor je hormonen

-het is een grondstof voor je celwanden

-het is nodig voor de aanmaak van vitamine D in je lijf

-het is een natuurlijk antibioticum

-het is een grondstof voor galzuren, die o.a. je vet vertering reguleert

Kortom:

-Hoog cholesterol is dus ongezond als je veel kleine LDL-moleculen hebt als gevolg van (laaggradige) ontsteking.

-Wees niet bang om gezonde vetten te eten en cholesterolrijke voeding. Het cholesterol in je bloed wordt er nauwelijks door beinvloed (als je dit eet in normale hoeveelheden uiteraard, maar dat geldt voor alles).

-Vermijd daarentegen zoveel mogelijk transvetten en snelle koolhydraten uit bewerkte voeding.


PS: bovenstaande is een vereenvoudigde samenvatting. Uiteraard zijn er uitgebreide toelichtingen beschikbaar in boeken en publicaties. Mijn blog is vooral bedoeld om je bewust en nieuwsgierig te maken..!

 

Share

 
Vorige
Vorige

Snelle en langzame koolhydraten, ik heb het er regelmatig over. Wat is eigenlijk het verschil?

Volgende
Volgende

Vetten ongezond? De goede vetten zijn juist onmisbaar voor je lijf!