Vetten ongezond? De goede vetten zijn juist onmisbaar voor je lijf!
Leuk om te weten over vetten:
-1 gram vet levert ongeveer 9 kilocalorien per gram (i.t.t. koolhydraten 4 kilocal)
-bouwstof voor o.a. je hormonen en cellen
-het is een energiebron voor je lijf
-ze maken vetoplosbare vitamines A, D, E, K voor je lijf beschikbaar
-om af te vallen kun je beter snelle koolhydraten laten staan dan gezonde vetten..!
Uiteraard zijn er vetten waar je lijf niet veel mee kan. Die hebben terecht een slechte naam.
Dit betreft transvetten en plantaardige olien met veel omega-6 linolzuur. Transvet verhoogt de schadelijke bloedvetten. Omega 6 linolzuur bevordert ontsteking en maakt je celwanden inflexibel. Hierdoor neem je voedingsstoffen minder goed op en voer je afvalstoffen minder goed af.
Transvetten en omega 6 linolzuur zitten vooral in: margarines, halvarines, bak- en braadproducten, zonnebloemolie, sojaolie, raapzaad- en koolzaadolie, rijstolie, kant-en-klaarmaaltijden en andere bewerkte voeding zoals koek, snacks en chips.
Omega 6 uit natuurlijke bronnen zoals bijvoorbeeld noten kan geen kwaad uiteraard, maar met het gemiddelde eetpatroon waarin veel bewerkte voeding voorkomt krijgen we veel te veel omega 6 binnen.
En dit vooral in vergelijking tot de gezonde vetzuren. Want die heeft je lijf nodig voor het vervullen van bovengenoemde functies.
Gezonde vetzuren zitten in:
-vette vis, schaal/schelpdieren, algen (omega 3)
-olijfolie en avocado (omega 9)
-kokosmelk
-noten en zaden (lijnzaad en walnoten bevatten o.a. omega 3)
-roomboter, ghee, kokosolie** (dit zijn verzadigde vetten. Vooral kokosolie en ghee zijn goed geschikt om in te bakken op hoge temperatuur, roomboter is heerlijk op brood of om te verhitten op iets lagere temp, bijv om een eitje in te bakken)
Dus wees niet bang om gezonde vetten te eten, je hebt ze nodig!
En laat bewerkte voeding staan.
**kokosolie van de niet-ontgeurde variant, want de ontgeurde versie is geraffineerd (bewerkt dus)