Biologisch is eigenlijk zó logisch..!

Iedereen weet dat niet-biologisch geteelde producten worden bespoten met pesticiden.
En je denkt: dat zal dan allemaal toch wel veilig zijn en wel meevallen?
Helaas valt het niet mee.

In de Nederlandse landbouw zijn een paar duizend verschillende bestrijdingsmiddelen toegestaan. Sommige daarvan verspreiden zich door verdamping en verwaaiing door de lucht, wat het milieu sowieso niet ten goede komt.

Logischerwijs komen de pesticiden ook in de planten zélf terecht. Doordat het gewas ermee wordt bespoten en doordat het in de bodem terechtkomt waarin ze groeien. In graanproducten als muesli en brood wordt bijvoorbeeld glyfosaat teruggevonden, een giftige stof die op graan wordt gespoten.

De voedingswaarde van onze groenten en fruit is achteruit gegaan de afgelopen jaren. Dat betekent dus dat er in een broccoli van nu veel minder vitamines en mineralen zitten dan in een broccoli van 10 jaar geleden.

Ook in lagere doses zijn de meeste pesticiden enorm giftig. Van veel stoffen is niet bekend wat ze op lange termijn doen in ons lijf.

Fruit met schil zoals bijvoorbeeld citrusfruit wordt ondergedompeld in pesticiden na de oogst. Die stoffen gaan door de schil heen.

Veel planten groeien uit zaden die gecoat zijn met pesticiden. Die stoffen neemt de plant op. Insecten die van de plant eten of sappen opzuigen raken vergiftigd. Vogels eten deze insecten weer op. Zo vergiftigt het ecosysteem en neemt de biodiversiteit af.

De giftige stoffen kunnen onze goede darmbacterien aantasten. En daarmee ons immuunsysteem. Zoals eerder verteld:
de basis van onze vitaliteit start o.a. met gezonde darmen, waarin ons immuunsysteem zich bevindt.

Dat biologisch beter is dan ‘gewoon’ is vast geen nieuws, maar toch goed om je telkens te realiseren als je boodschappen doet.

Helaas zijn biologische producten nog steeds relatief duur. Wat de omgekeerde wereld is, als je kijkt naar de schade die pesticiden veroorzaken.

Want voor je lijf en de omgeving maakt het dus echt uit als je biologische producten eet!

PS: mocht je een inspirerende documentaire willen zien over natuurlijke gewassenteelt, kijk dan naar The Biggest Little Farm (o.a. te zien op Netflix). Instant geluk wat mij betreft.

Vorige
Vorige

We zijn wandelende hoofden..

Volgende
Volgende

Weet jij waarom je een zwak hebt voor zoet, zout en vet?