Welke signalen wijzen erop dat je wellicht last hebt van gluten?

Gluten zitten in de granen tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut*. En deze zitten in meer producten dan je zou denken.

Ze komen behalve in brood en pasta ook voor in bijv soepen, sauzen en andere bewerkte producten. En ook in sommige cosmetica, handzeep, tandpasta, zonnebrandcreme en medicijnen.

Wat zijn gluten eigenlijk?

-Een gluut is een eiwit
-Het werkt als een soort lijm en zorgt er bijvoorbeeld voor dat deeg elastisch is en helpt het rijzen. Gluten werken ook als bindmiddel.

Waarom zorgen ze voor darmproblemen?

-Gluten kunnen je darmslijmvlies irriteren en er letterlijk gaatjes in maken
-Hierdoor komen ongewenste stoffen in je bloedbaan terecht, je immuunsysteem reageert hier op met ontsteking op andere plekken in je lijf. Hier merk je niet direct iets van en je legt ook niet gelijk de link met gluten.

Signalen die erop kunnen wijzen dat je darmen niet goed reageren op gluten:

-opgeblazen buik en/of vol gevoel
-darmkramp
-gewrichtspijn
-obstipatie en/of te zachte ontlasting
-chronische vermoeidheid
-moeite met focussen, niet helder nadenken
-huidproblemen zoals bijvoorbeeld eczeem
-neerslachtige, depressieve of angstige gevoelens

Wat betreft dit laatste punt:

Gluten misleiden (heel kort samengevat) je endorfinesysteem. Endorfine zorgt voor je gevoel van welzijn. Je wordt endorfineresistent en je lichaamseigen endorfine kan daardoor zijn werk niet doen. Dit leidt tot o.a. stress, depressiviteit en angst.

Kortom:

Probeer eens een tijdje een glutenvrij eetpatroon als je last hebt van één van bovengenoemde klachten en merk het verschil.

Als je merkt dat je je beter voelt zonder gluten maar wel erg van brood houdt, eet dan bijvoorbeeld eens haverbrood, waarbij wel expliciet vermeld is dat het glutenvrij is. Zie ook onderstaande opmerking* Let op bij andere glutenvrije broodsoorten: deze zijn vaak gemaakt van aardappelmeel en maismeel, wat niet persé gezonde alternatieven zijn en die bovendien je bloedsuiker ook snel laten stijgen.

Nog een alternatief voor het eten van brood met minder/geen gluten: zuurdesembrood en dan het liefst van speltmeel. Spelt bevat minder gluten dan tarwe. En zuurdesem betekent dat het brood is bereid zonder gist, maar met een natuurlijke ‘starter’: gefermenteerd meel. Door het fermentatieproces zijn de gluten die in het speltmeel zitten veelal afgebroken. Daarom is dit brood voedzaam en goed verteerbaar.

*Haver is in principe glutenvrij, maar dan moet het wel expliciet op de verpakking staan (veel haver wordt nl verwerkt in fabrieken waar ook tarwe etc. wordt verwerkt en raakt daardoor ‘besmet’ met gluten).
Andere glutenvrije granen: gierst, teff, sorghum en boekweit.

 

Share

 
Vorige
Vorige

Melk is niet altijd goed voor elk..

Volgende
Volgende

Je lichaam en geest zijn anti-fragile