Doe je alvleesklier een plezier

De gemiddelde alvleesklier draait overuren met onze leefstijl. En dat is niet wenselijk.

Je alvleesklier maakt het hormoon insuline. En het maakt spijsverteringsenzymen.

Wanneer je eet en drinkt stijgt je bloedsuiker. Je alvleesklier maakt in reactie hierop insuline. Dit zorgt ervoor dat de suiker door je cellen kan worden opgenomen en je bloedsuikerspiegel weer daalt. Je lijf wil namelijk geen hoge bloedsuiker.

Het teveel aan suiker dat niet door je cellen kan worden opgenomen, wordt door de insuline opgeslagen in je spieren en in je lever in de vorm van glycogeen. Dit is je reserve voorraad.

En wanneer deze opslag vol is, wordt de suiker opgeslagen als vet.

Nu komen er in het gemiddelde eetpatroon veel zogenaamde snelle koolhydraten voor. Dit is (veelal bewerkte) voeding waardoor je bloedsuiker direct snel stijgt.
Denk aan brood, frisdrank, ontbijtgranen, koek, pasta, aardappelen, vruchtensap, rijst, snoep.

Je alvleesklier moet dan dus hard aan het werk om insuline te maken om je bloedsuikerspiegel te laten dalen.

Maar waarom is dat dan een probleem?

-Als je alvleesklier vooral bezig is met het maken van insuline, heeft het minder capaciteit om spijsverteringsenzymen te maken. En die enzymen zijn nodig om in je dunne darm voedsel af te breken. Als dat niet lukt, komen onafgebroken voedseldeeltjes in je dikke darm terecht. Daar worden ze opgegeten door ongunstige darmbacterien, zij vermenigvuldigen zich wat leidt tot een ongezonde darmflora en tot een opgeblazen buik.

-Door een continu hoge bloedsuiker word je ongevoelig voor insuline; je wordt insulineresistent. Je alvleesklier moet dan dus nóg harder werken om de bloedsuiker te laten dalen.

-Als je insuline resistent bent wordt de suiker eerder opgeslagen in de vorm van vet, omdat je cellen de suiker dus niet kunnen opnemen. Je krijgt dan sneller last van overgewicht.

Wat is de oplossing?

-Eet langzame koolhydraten.
Dit zijn vezels. Ook wel prebiotica geheten. En deze zitten in groenten, fruit, noten en zaden.
Ze laten je bloedsuiker niet snel stijgen en vormen in je dikke darm voedsel voor de goede darmbacterien.
En daar wil je er veel van hebben!

-Beperk het aantal eetmomenten op een dag tot 3.
Eet je ontbijt, lunch en diner en tussendoor niets. Dit geeft je alvleesklier en spijsvertering rust en voorkomt dat er continu suiker en insuline in je bloed is.

Zo doe je je alvleesklier dus een plezier!

Vorige
Vorige

Lss s mr

Volgende
Volgende

Waarom darmgezondheid zo belangrijk is