Waarom darmgezondheid zo belangrijk is

Heb jij wel eens migraine, stemmingswisselingen, urineweginfecties of huidproblemen? Je legt misschien niet direct het verband met je darmen, maar daar zou wel de oorzaak kunnen liggen.

Je darmen zorgen niet alleen voor je spijsvertering maar beinvloeden ook je hormonen en immuunsysteem.
Als je darmen niet optimaal functioneren hoef je dat niet direct te merken door bijvoorbeeld buikpijn.

Het kan zo zijn dat je darmflora verslechterd is en ze niet voldoende voedingsstoffen opnemen. Ook al eet je nog zo gezond, daar heb je dan niet veel aan..

Je darmflora is het geheel aan goede en slechte bacterien dat in je darmen leeft en zij zijn bepalend voor hoe gezond je darmen zijn. Door stress, medicijngebruik, bewerkte voeding, ziekte of bijv ongemerkte voedselintoleranties verslechtert de samenstelling ervan; de slechte darmbacterien hebben dan de overhand.

Als dat gebeurt, door dus bijvoorbeeld stress, neem je minder voedingsstoffen op en voer je afvalstoffen niet goed af. En je verstoorde darmflora kan zich dan uiten in bovengenoemde (hormonale of weerstands-) klachten.

Hoe krijg (en houd) je nou een gezonde darmflora?

-Gevarieerde onbewerkte biologische voeding met veel vezels uit groente en fruit, gezonde vetten en eiwitten.
-Voldoende ontspanning
-Beweging
-In de natuur zijn, in de buitenlucht
-Doen waar je gelukkig van wordt

Wat zorgt in voeding vaak ongemerkt voor verstoring van je darmflora? Bij veel mensen zijn dat bewerkte voeding (fabrieksproducten), suiker, gluten en vaak ook gepasteuriseerde dierlijke zuivel. Met daarbij een eenzijdig eetpatroon.

Mocht je regelmatig last hebben van een opgeblazen buik, diarree of obstipatie; dat ‘hoort er niet bij’. Dit zijn signalen dat je darmen niet goed werken. Het loont dan de moeite eens te minderen of stoppen met suiker, gluten, teveel bewerkte voeding en/of dierlijke zuivel. Heel veel mensen knappen ervan op!

Als je het idee hebt dat jouw darmflora écht flink verstoord is, dan kan ook probiotica helpen. Hierin zitten bacterien om de balans in je darmen te herstellen. Probiotica is o.a. verkrijgbaar als supplement. Ga voor de beste kwaliteit. De flesjes probiotica-drank in de supermarkt vallen hier niet onder, die zitten bomvol suiker…

Kortom: wees lief voor je darmen, je hebt er op alle vlakken baat bij!

Vorige
Vorige

Doe je alvleesklier een plezier

Volgende
Volgende

Afvallen en vet verbranden? Ga bewegen op een nuchtere maag